Все още текат записванията за безплатни изследвания на гликиран хемоглобин за хора в риск от диабет тип 2 по кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“, организирана от Института за здравно образование.
Кампанията се реализира със съдействието на Центъра за превенция на диабета към  УМБАЛ „Александровска“ и още 11 лечебни заведения от цялата страна. 


В кампанията участват УМБАЛ Александровска, Институт на МВР-МВР болница, ДКЦ 2, ДКЦ 11, МЦ „Борола“, МЦ „Младост Мед“, МЦ „Виталис“ в София, УМБАЛ „Каспела“, ДКЦ 7, УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив, МЦ „Сана Мед“ във Варна и МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас.


Общо в инициативата са се включили 25 медицински специалисти. За разлика от изследването на кръвна захар изследването на гликиран хемоглобин не се извършва на гладно и е по-информативно, тъй като дава информация за това дали кръвната захар е била в норма в предходните 2-3 месеца. 


С кампанията организаторът отравя послание към хора в риск да се изследват и предприемат необходимите мерки за ограничаване развитието на диабет. За безплатно изследване се записват възрастни над 18 години с диабетно болни в рода, наднормено тегло, затлъстяване в областта на талията и корема, високо кръвно, претърпян съдов инцидент – инсулт или инфаркт, както и при симптоми на диабета, каквито са: постоянен глад, жажда, често ходене по малка нужда, внезапно отслабване на тегло или прекомерно наддаване. 


По данни на НЗОК през 2022 г.  366 000 души в България са потърсили личния си лекар заради съмнение за диабет, 221 000 са били прегледани от специалист-ендокринолог, информира ни от Института за здравно образование. Най-много първични прегледи при личен лекар с диагноза „неинсулинозависим диабет“ са проведени в София – 96 000, следвани от Пловдив – 64 000, Варна – 34 000, Бургас и Стара Загора – по 25 000. 


Честотата на диабета днес има размерите на епидемия, като след 60 години рискът от диагнозата се увеличава, особено при жените.


В голяма част от случаите диабетът може да бъде предотвратен с правилно хранене и начин на живот, без да се стига до медикаменти или инжекции с инсулин. 


Записването за безплатните изследванията се извършва на тел.  070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), както и онлайн на www.healthedu.eu.