Кенгуру-грижите или т. нар. контакт “кожа-до-кожа” за недоносени бебета е върнат в Отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ с края на извънредната епидемична обстановка на 1 април 2022 г. 

 

В обятията на родителите си бебетата започват да нормализират жизнените си показатели и са в безопасност. 


 

Болницата се включва в кампанията “Дни на отворените врати” по повод предстоящия Световен ден на кенгуру-грижите - 15 май, за да могат малките герои да почувстват спасителните прегръдки на своите родители.

 

Фондация “Нашите недоносени деца”, по чиято инициатива се отбелязва Денят на кенгуру-грижите и у нас, депозира писмо в Министерство на здравеопазването. 

 

В него аргументира необходимостта от въвеждане на единен регламент за прилагане на семейно-ориентиран подход на грижа и практикуване на метода кожа-до-кожа, който да бъде в подкрепа на медицинските специалисти, полагащи грижи за децата, възстановяващи се в неонатологичните отделения.

 

„Въпреки трудните обстоятелства, не бяхме спрели напълно прилагането на метода „кожа до кожа“, защото ползите от него са много големи за бебенцата, но с отмяната на епидемичната обстановка у нас от 1 април достъпът на родителите до техните деца значително се подобри”, обясни началникът на неонатологичното отделение д-р Диана Аргирова

 

Макар практиката на “спасителната прегръдка”да е доказала терапевтичните си ползи за преждевременно роденото бебе, методът е полезен и за доносените деца.

 

“Кенгуру-грижите (контакт кожа-до-кожа) на недоносените деца с техните родители, особено с майка им, е единственото безболезнено докосване за тези бебета. Затова семействата са партньори на медицинския екип в грижите за бебето”, допълва д-р Аргирова.

 

Пандемията от Covid-19 през последните две години е оказала негативно влияние върху качеството на грижата за най-малките и болни бебета във всички части на света, обясняват от БАПЗГ.

 

Какво представлява кенгуру грижата?

 

Кенгуру грижата се прилага за първи път в Богота, Колумбия през 1978 г. по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. 

 

Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру грижата се нарича още “утроба извън тялото”.