България е трябвало да получи над 450 000 ваксини срещу Ковид-19 от фармацевтичната AstraZeneca до края на февруари, съгласно предварителните споразумения.

 

От тях обаче ще бъдат доставени около 170 000 дози. Това несъответствие в доставките е причината временно да се преустановят зелените коридори за масова ваксинация по думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.


 

На днешния брифинг за разпространението на Ковид-19 той призна, че от три дни води сериозни разговори с AstraZeneca за неизпълнените доставки.

 

През януари фармацевтичната компания предупреди, че няма да успее да достави в ЕС всички договорени дози от ваксината си през първото тримесечие на 2021 г.

 

Ваксинацията ще продължи според насоките на РЗИ-тата по области, според това как ще бъдат разпределени наличните количества ваксини и пристигналите днес 12 000 дози от ваксината на Moderna. Освен това са налични и около 30 000 дози от ваксината на Pfizer, посочи здравният министър.

 

До неделя се очаква четвърта доставка от ваксината на AstraZeneca, но засега не е ясно в какво количество ще бъде тя.

 

В България досега са поставени близо 150 000 дози от трите одобрени ваксини. Хората, които са получили и втора доза, са близо 30 000 души. След поставянето на втора доза, всеки има право да си разпечата сертификат за ваксинация срещу Ковид.

 

Здравният министър посочи, че правителството има готовност да изпрати самолет, за да се ускори доставката на ваксини от AstraZeneca. Той уточни, че намалените дози са едва 40% от количествата, договорени с британско-шведската фармацевтична компания.

 

По думите му ваксинирането в България може да се ускори след одобрението на Ковид ваксината на Johnson и Jansen. Становището на Европейската агенция по лекарствата за нея се очаква в средата на март. Тя е със същия принцип на действие – аденовирусна ваксина, каквато е ваксината на AstraZeneca.

 

Затрудненията с изчерпването на ваксини биха могли да се преодолеят при по-голяма доставка на ваксини от AstraZeneca в събота.

 

В много болнични заведения в страната наличните количества ваксини бяха изчерпани пет дни след началото на масовата имунизация, в резултат на което ваксинационните пунктове, разкрити към тях, прекратиха своята работа.

 

Заболеваемостта от Ковид-19 расте отчетливо през последните седем дни. 52 години е средната възраст на новодиагностицираните с Ковид. Средната възраст на починалите е 72 години.

 

На седемдневна база средната заболеваемост е вече 216 на 100 000 население. След седмица ще може да се прецени дали това е устойчива тенденция, посочи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Заболеваемостта от Ковид за последните 14 дни е 156 на 100 000 души и България е на 22 място в ЕС и на 5 място на Балканите. Смъртността е 8,3 на 100 000, което ни нарежда на 14 място в ЕС.

 

Вече 19 области в страната са в червената зона със заболеваемост над 120 на 100 000 души население. Най-висока е заболеваемостта в Кюстендил, а най-ниска остава в Търговище.