Както се очакваше, първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2 не успя. Той беше внесен от БСП и ДПС за провал на правителството в здравната политика.

 

От общо 215 гласували народни представители, „за“ гласуваха 80 от БСП, ДПС, Атака и трима независими. Против бяха 130 депутати, а 5 се въздържаха.


 

Подкрепа за правителството декласираха парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ, а депутатите от БДЦ гласуваха с „въздържал се“.

 

За да мине, вотътът трябваше да събере подкрепата на най-малко 121 народни представители.

 

И днес министър-председателят Бойко Борисов отсъстваше от пленарната зала, тъй като е на посещение в Брюксел. Премиерът не дойде и по време на дебатите по вота, състояли се в сряда.

 

Тогава напрежението се покачи, след като за пореден път от парламентарната трибуна депутатите си повишиха тон и дори се стигна до обиди.

 

От опозицията отново отправиха остри критики към здравния министър Петър Москов в редица направления, като пръстовите идентификатори,

 

Националната здравна карта и скандала с ваксините.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Част от мотивите на вносителите на вота твърдят, че последната година е белязана от безпринципност и безцелни решения за здравеопазването.

 

Освен критики, Москов получи и сериозна подкрепа. Лидерът на ДСБ Радан Кънев беше категоричен, че ще гласува против вота на недоверие и изрази подкрепата си към ресорния министър.

 

От Патриотичния фронт също се обявиха в подкрепа на Москов, като Валери Симеонов дори заяви, че това е най-добрият министър на здравеопазването досега.

 

Москов отново изрази мнението си, че мотивите по вота са напълно неоснователни и заяви, че работата на здравното ведомство е в правилната посока.