Екип от български военни медици замина на мисия в Мали. Toй е съставен от четирима души и ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако. 
 
„Пожелавам ви успешна мисия и да се върнете живи и здрави”, каза началникът на Военномедицинска академия полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който изпрати екипа в двора на болницата. Той самият има опит от няколко задгранични мисии – в бежанския лагер Радуша в Македония /2000 г./; участвал е в медицинската евакуация на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала /2003 г./; медицинската евакуация на пострадалите при терористичния акт в гр. Кербала от Болница Ландщул, Германия до ВМА- София /януари 2004 г./; медицинската евакуация на военнослужещи от Болница Ландщул, Германия до ВМА-София /май 2004 г./; бил е хирург в испанската военнополева болница - База „Арена”, гр. Херат, Афганистан /2006 – 2007 г./. 
 
Това са поредните медици, които заминават за Мали. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на екипите става на ротационен принцип. 
NEWS_MORE_BOX
 
Родните военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век.Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.
 
За 15-ти път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от ВМА.