Водещи български офталмолози ще споделят знания и умения по време на 20-тата среща на Съюза на очните лекари в България. Мотото на годишната научна конференция този път е „Право на зрение 2020“ и ще се случи на 12-13 април в Пловдив, съобщи проф. д-р Нели Сивкова, председател на Съюза на очните лекари в България (СОЛБ) и Ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, пред plovdiv24.bg.


В научната програма на форума ще бъдат включени международни симпозиуми и сесии по основни теми в офталмологията – роговица и очна повърхност, катаракта, витреоретинална патология, очен травматизъм, детска офталмология, глаукома и др. Сред гост-лекторите са водещи офталмолози от Германия и Израел.


По думите на проф. д-р Нели Сивкова за 14-и път ще се проведе и витреоретинален симпозиум с видео-презентации. Един от важните моменти в научното събитие са интерактивните симпозиуми Consilium diagnosticum, на които ще бъдат представени интересни и трудни за диагностициране случаи. „Аудиторията и компетентен панел от офталмолози ще обсъждат диагнозите“, обясни проф. Сивкова. Традиционно ще се организира и Национален курс за специализанти по офталмология.Друг акцент в програмата на форума „Право на зрение 2020“ ще бъде връчването на наградата на името на проф. Иван Василев за цялостен принос в офталмологията. Тази година наградата ще бъде връчена на академик Петя Василева, почетен председател на Съюза на очните лекари в България. Тя е сред водещите очни специалисти у нас, като най-големите й постижения са в областта на патология на окото и експериментална офталмология, роговична трансплантация и др. Проф. д-р Василева е бивш национален консултант по офталмология и създател на Българската очна банка за съхраняване на роговична тъкан. В рамките на 20-тата среща на Съюза на очните лекари в България ще изнесе лекцията „Световна инициатива Право на зрение 2020“.


Puls.bg припомня, че по данни на Световната здравна организация над 300 милиона души в света имат проблеми със зрението. От тях 45 милиона са незрящи. Над 150 милиона имат проблеми със зрението като далекогледство, късогледство и астигматизъм. Повечето от тях могат да виждат нормално с помощта на очила, контактни лещи или след очна хирургия. Над 85 % от хората с лошо зрение се намират в развиващите се страни.