Момиченце едва на 1 година и 2 месеца бе причината водещи хирурзи и анестезиолози у нас да обединят усилия и знания в сложна операция. Екип от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, ръководен от  проф. д-р Никола Владов, извърши за първи път в Бългория операция на бебе с рядък рак на черния дроб.


Малката пациентка се бори с диагнозата хепатобластом и преди 3-часовата операция във ВМА е преминала продължителна химиотерапия, за да се редуцира обема на тумора.


„Направихме дясна хепатектомия. Операцията премина успешно, туморът бе отстранен. Бебето е добре, възстановява се”, разкри проф. Владов. Досега толкова малки деца, с подобни тумори, са се оперирали единствено в чужбина, сподели началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.Рамо до рамо с него оперираха и доц. д-р Васил Михайлов, както и екип детски хирурзи, водени от д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените малформации в „Пирогов”. Начело на смесения екип анестезиолози бе началникът на Клиниката по интензивно лечение във ВМА проф. д-р Евелина Одисеева и доц. Румяна Андонова, която ръководи Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов”.  


Това не е първото сътрудничество между двете големи български болници - през януари 10-годишно момче – отново с рядък тумор, получи шанс след като бе оперирано от екипите на проф. Никола Владов и доц. Христо Шивачев.   


Хепатобластомът е много рядък вид рак на черния дроб, който се среща при бебета и деца до 4-годишна възраст. Честотата е 0,9 случая на 1 милион деца. Състои се от тъкан, наподобяваща фетални чернодробни клетки, зрели чернодробни клетки или клетки от жлъчните пътища.


Заболяването най-често се диагностицира през първите три години от живота на детето. По-често засяга десния лоб на черния дроб по-често, отколкото левия. Може да метастазира. Среща се по-често при деца, които са родени преждевременно и с много ниско родилно тегло.