Двама водещи чернодробни хирурзи от първата петица в света по лапароскопска чернодробна хирургия и трансплантология, ще оперират на живо във Военномедицинска академия (ВМА). Професор Оливие Собран (Франция) и професор Ки-Хун Ким (Южна Корея) пристигат у нас за VII-мия международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”. Той ще се проведе във ВМА от 13-15 ноември, с подкрепата на Българското хирургическо дружество и Българска асоциация на гастроентеролози, както и на утвърдени наши хирурзи и онколози.


Макар и в световен мащаб проблемът с лечението на чернодробните метастази да е решен, в България все още има неяснота, голям брой пациенти се лекуват консервативно и не достигат до единственото радикално лечение – хирургичното. „Целта ни е да покажем мястото на мултидисциплинарния подход при лечението на колоректалните метастази, като насочеността ще бъде в лапароскопското лечение“, поясни професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и директор на курса.


Двете операции на живо ще са акцент в програмата на международния курс. Те ще се случат в изцяло обновените наскоро операционни зали на клиниката, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции.В лекционната част на събитието във Военномедицинска академия са включени водещи специалисти от цялата страна, както и редица чуждестранни специалисти - професор Зоран Милошевич (Сърбия), професор Иринел Попеску (Румъния) и други.


Преди месец трансплантолозите от екипа на проф. Владов участваха в III-тия Международен симпозиум за съвременна чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия (ISLS 2019) в Истанбул. Именно там те отправиха поканата си към проф. Ки Хън Ким от Сеул, Южна  Корея. Клиниката  по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА представи опита си в чернодробите миниинвазивни резекции и подход за тотално лапароскопско лечение на дисеминиран колоректален карцином. Във форума, освен проф. Никола Владов, участваха и едни от най-изявените му ученици – доц. Васил Михайлов, доц. Ивелин Такоров, доц. Иван Василевски, доц. Николай Белев, както и д-р Радослав Костадинов и д-р Цветан Тричков.