Балонната дилатация при пациенти с хронична тромбемболична пулмонална хипертония беше в центъра на гостуването на водещия световен специалист в областта проф. Хирото Шимокавахара от Окаяма,  Япония. У нас той се включи в семинар, организиран от клиниката по Кардиология на УМБАЛ „Света Анна“ София, с участието на доказани наши кардиолози, кардиохирурзи и специалисти по образна диагностика.

 
Проф. Хирото Шимокавахара и доц. Васил Велчев заедно демонстрираха седем модерни процедури при общо пет пациента с хронична тромбемболична пулмонална хипертония. Интервенциите са минимално инвазивни и изискват достъп през централен венозен съд на бедрото или шията. Същността на процедурите се изразява в последователна балонна дилатация на разклоненията на белодробната артерия.


По думите на проф. Хирото Шимокавахара и доц. Велчев - завеждащ Сектор електрокардиостимулация към Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“,  този тип интервенции трябва да се провеждат в няколко последователни сесии през интервали от един, два месеца. Само така би могло да се достигне до нормализиране на наляганията в белодробната артерия. Процедурите се повтарят до значително подобряване или изчезването на симптоматиката придружено с нормализирането на наляганията в десните сърдечни кухини и белодробната артерия, допълниха кардиолозите.


Puls.bg припомня, че клиничната картина на пулмонална артериална хипертония е неспецифична, което е причина то да остава неразпознато дълги години. Най-често оплакванията са от лесна умора, задух, намален физически капацитет, кашлица, сърцебиене, болка в гърдите. Ежедневни дейности започват да водят до необичайна умора.


По-късни симптоми са набъбването на шийните вени, увеличаването на черния дроб, появата на асцит и отоци, синкопи – те говорят за напредната десностранна сърдечна недостатъчност. Важно е и да се отбележи, че клиничната картина при пациентите с хронична тромбемболична пулмонална хипертония често е неразличима от тази при идиопатична пулмонална артериална хипертония, защото до 63% от пациентите нямат анамнеза за преживян белодробен тромбемболизъм или дълбока венозна тромбоза.