Първият вот на недоверие към кабинета „Борисов - 2” беше внесен днес в Народното събрание. Под него стоят подписите на 69 депутати от БСП, ДПС и независимите народни представители Велизар Енчев и Георги Кадиев.
 
Вотът е за провал в сферата на здравеопазването, а разискванията по него трябва да се проведат не по-късно от 7 дни след внасянето му според правилника на Народното събрание. Вероятно, дебатът ще е следващата сряда, а гласуването трябва да бъде най-рано 24 часа след края на разискванията.
 
За да бъде успешен вотът, трябва да гласуват 112 депутати.
 
„Това е вот срещу цялото правителство, защото министърът предлага, а Министерският съвет гласува.”, коментира бившият зам.-министър на здравеопазването в тройната коалиция Емил Райнов от БСП.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Подходът, който се налага, е вреден за българските граждани. От гледна точка на лишаване на огромна част от хората от достъп до здравеопазване. Има и две бариери - структурна в лицето на т.нар. здравна карта и функционална в т.нар. постановление 57 на Министерски съвет, което ограничава финансирането на лечебните заведения. В този смисъл няма как българските лекари да бъдат доволни и да работят спокойно, от друга страна българските пациенти също са притеснени. Тук мога да добавя и проблемите с лекарствената политика", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева трябва да насрочи дата за разсискванията по внесения вот на недоверие.
 
От своя страна, здравният министър д-р Петър Москов изрази съмнение вотът да бъде успешен и при обсъждането му да бъдат изложени сериозни аргументи.
 
"Първо, не очаквам този вот на недоверие да успее, второ - разбира се, с цялото ми уважение към народните представители, които са го внесли, ще прочета мотивите и ще кажем аргументите на министерството и на правителството", коментира Москов.