Военномедицинска академия вече няма дългове. Това съобщи директорът на болницата, бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, по време на Общо събиране на личния състав на лечебното заведение. 

 

„Една от основните ни цели е запазване на финансовата стабилност на институцията. Ако към юни 2014 година ВМА генерираше дълг между 5-8 милиона лева на месец, то към 31 декември 2017 година болницата има нула лева дълг. Тази тенденция се запазва и в първите три месеца на настоящата година. Може би е време да не говорим за дългове, а за развитие и по-сериозни капиталовложения, коментира той. 


 

Поддържане на качествено обслужване без компромис с консумативите лекарствата и обема на вложените ресурси за един пациент, оптимизиране на дейността и фокус върху икономичерската ефективност на лечението. На това, според професор Мутафчийски, се дължи „стопяването“ на дълговете на ВМА. Той насочи вниманието на присъстващите и към развитието на периферните болници, част от структурата на болницата, подчертавайки, че всеки един военнослужещ, независимо в коя част на страната се намира, има правото на еднаква качествена помощ. 

 

„Болницата работи по ясни правила. Не смятам да налагам командирски подход, а да печелим съмишленици в нашите идеи. Без хората, на които сме поверили клиниките, ние не можем да направим нищо“, коментира началникът на ВМА. Той поясни, че всички ръководители на клиники ще предоставят отчет за дейността им и идеи за развитие до средата на следващия месец. „Те са на европейско и световно ниво - и по отношение на качество, и по отношение на техника, и по отношение на умения, те са признати в европейски мащаб. Целта е всички наши клиники да достигнат до това ниво“, категоричен бе бригаден генерал Венцислав Мутафчийски.

NEWS_MORE_BOX

 

По време на общото събрание началникът на ВМА представи официално и останалите членове на своя екип - полк. доц. д-р Владимир Василев,  който е заместник-началник по диагностично-лечебната дейност, и полк. проф. д-р Румен Попов, заместник-началник по учебно-научната дейност. 

 

Съхраняване кадрите във ВМА и привличане на нови, създаване на възможност за устойчиво кариерно развитие, закупуване на нова апаратура, са част от приоритетите, по които проф. Мутафчийски ще работи.