Столичната Военномедицинска академия е съкратила близо 17 млн. лв. от дълговете си. Това заяви в интервю пред „Преса“ зам.-министърът на отбраната Иван Иванов.

 

„Когато през декември 2013 г. полковник доц. Крум Кацаров пое болницата, дълговете бяха над 103 млн. лв. В момента те са 87 млн. лв., т.е. той успя да стопи близо 17 млн. лв. от борчовете досега. Но намеренията са разходите да намаляват с 23 млн. лв. годишно“, посочва Иванов.


 

От думите му става ясно още, че новото ръководство на лечебното заведение е представило работеща програма за излизане от ситуацията, която има два основни акцента - как да се намалят разходите и как да се увеличат приходите.

 

„Предвижда се да се преструктурират стопанските разходи. Така например намеренията са да се оптимизират разходите за храна, за поддръжка на сградния фонд и медицинската апаратура, разходите за външен персонал. Изчислено е, че всичко това ще доведе до икономии от 14 млн. лв.”, обяснява още зам.-министърът.

 

В програмата, която представи доц. Кацаров, се предвижда увеличаване на приходите чрез нови печеливши структури, които в момента не съществуват.

NEWS_MORE_BOX

 

Идеята е да се създадат диагностично-консултативни центрове към многопрофилните болници на Вoенномедицинската академия, които може да носят средно на година допълнително по 5-7 млн. лв.

 

Ще се създаде и клиника по инвазивна кардиология, от която се очакват приходи от 5 млн. лв. Ако Министерството на здравеопазването започне да изплаща редовно спешната помощ на гражданите, преминали през болницата, приходите ще нараснат с още 5-6 млн. лв.

 

Така от печеливши дейности се очаква всяка година да постъпват 13-18 млн. лв.

 

Иван Иванов посочва обаче, че промените не са свързани с увеличаване на щата на ВМА, дори по-скоро се предвижда неговото редуциране в рамките на 3-5%.

 

Зам.-министърът информира още, че се предвижда да се обособи военномедицински блок, който ще работи само за армията и ще има лечебно-диагностичен блок, който ще обслужва гражданите.