От началото на пандемията до момента около 4 000 пациенти са преминали през Covid-зоната на поделението на Военномедицинска академия в Сливен. 

 

Над 2 300 са амбулаторните прегледи. При останалата част от потърсилите медицинска помощ пациенти лечението в домашни условия е било противопоказно и те са били хоспитализирани.


 

"Видяхме много, през нас преминаха всякакви случаи – леки, средно тежки, тежки. За съжаление не на всички успяхме да помогнем. Но винаги сме се борили и продължаваме да се борим до последно за всеки един живот. И това е така не само с Covid-болните, но и с всички останали наши пациенти", коментира д-р Илиян Комитов, началник на Многопрофилната болница за активно лечение-Сливен към Военномедицинска академия.

 

През инфекциозното отделение са преминали пациенти с изразена дихателна недостатъчност. "Смятам, че всички колеги – лекари, сестри и медицински специалисти, са изключителни професионалисти и влагат всички усилия и ресурси, за да можем да помогнем на колкото се може повече хора”, казва и д-р Радостин Иванов.

 

Паралелно с грижата за Covid-пациентите в болницата започва усилена реконструкция на Клиниката по инфекциозни болести. Covid-отделението е обособено в самостоятелна сграда, напълно реновирана и обзаведена, с допълнителен асансьор и кислородни инсталации.

 

“Идеята е във всички наши болници в страната да имаме такива самостоятелни клиники. А и самата история на медицината и конкретно на военната медицина подсказва, че трябва да имаме такива готовности. Трябва да мислим с ходове напред, когато се очаква коронавирусната инфекция да продължи дълго време”, коментира от своя страна и началникът на Военномедицинска академия проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Моментните наблюдения на медиците са за по-леки форми като протичане на заболяването, но голям брой на пациентите, отчитайки ниските нива на ваксинация.

 

“Отново се наблюдава бързо запълване на легловия фонд. Натоварено е, но пък по отношение на лечението, смело мога да заявя, че натрупахме сериозен опит. Прилагаме всички утвърдени терапии, правим всичко по силите ни”, отчита началникът на болницата полк. д-р Илиян Комитов.

 

Пациентите, които лекарите помнят …

 

“В навечерието на Нова година изписахме Галя. След 50 дни лечение. 14 от тях тя прекара на апаратна вентилация. Започна продължително възстановяване с кислородотерапия. Битката при нея продължи и в домашни условия с рехабилитация заради полиневрит, който засегна крайниците й. Но тази пациентка е един от примерите, че всички – и медици, и пациенти, трябва заедно да се борим”, коментира д-р Коста Къчев.