Уникален метод за изследване на тънките черва, както и на дебелото черво, въвежда Клиника по гастроентерология към Военномедицинска академия, ръководена от проф. Крум Кацаров.
 
Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула  с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път, съобщават от лечебното заведение.
 
PillCam SB e най-широко използваната и много добре толерирана от пациентите система за капсулна ендоскопия. Тя осигурява прецизно и безболезнено изследване на тънките черва. 
 
Тази процедура е единствен метод и стандарт за откриване на лезии, оценка и проследяване на уврежданията на тънките черва, за откриване на източници на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт и много други заболявания. Прилагана е над 2 милиона пътипри пациенти в целия свят и има проведени повече от 1900 клинични проучвания.
 
Това е минимално извазивен инструмент за директна визуализация на дебелото черво, който допълва колоноскопията. Може да се използва като нейна алтернатива в редица случаи, както и при пациенти, които имат по-висок риск от усложнения от колоноскопия, включително пациенти с кървене, с риск от седация, предишна непълна колоноскопия или при пациенти с възпалителни заболявания на червата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Предварителните консултации за капсулната ендоскопия се извършват в Медицински център САНУС 2000, а самото изследване – на територията на Клиника по Гастроентерология, ВМА. Стойността на изследването ще се покрива от Здравната каса, а капсулата ще се закупува от пациента. 
 
Предимствата на капсулната едоскопия са, че е проста, сигурна и неинвазивна процедура, не изисква анестезия или седация, не се прилага йонизиращо лъчение, и не изисква хоспитализация, уточняват още от ВМА.