Поредната чернодробна трансплантация извършиха лекарите от Военномедицинска академия. Сложната интервенция е продължила 7 часа, под ръководството на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
 
Това е петата трансплантация на черен дроб, направена във ВМА от началото на 2017 г., съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
 
Реципиентът е жена в крайна фаза на чернодробна недостатъчност, обявена по спешност в листата на чакащите. Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките на донора - също жена, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот. 
 
През април болницата отпразнува 10 години от извършването на първата чернодробна трансплантация. През 2009 г. екипът на проф. Владов прави и първата трансплантация от жив донор в България, както и първата ретрансплантация у нас. „Този екип продължава вече 10 години да бъде мотивиран и да има волята да прави чернодробни трансплантации ...“, обясни той. 
NEWS_MORE_BOX
 
От началото на годината до месец юни са осъществени 4 чернодробни трансплантации, две от които са станали в рамки на 24 часа.
 
На 23 януари роднините на 52-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт, взеха решение да дарят бъбреците му.
 
По-рано 48-годишна жена даде шанс за нов живот на четирима тежко болни.
 
Черният дроб бе трансплантиран в академията, бъбреците - в УМБАЛ "Александровска", а сърцето в УМБАЛ „Света Екатерина“.
 
През февруари на 57-годишна жена бе направена чернодробна трансплантация, а на 23 март екипът на проф. Владов трансплантира черен дроб на мъж от гр. Карнобат. Само ден по-късно 42-годишен мъж с крайна фаза на чернодробна цироза получи шанс за нов живот.