Представители на различни военни формирования от цялата страна ще се срещат със специалисти от Военномедицинска академия по повод информационната кампания за ваксинация срещу Covid-19. През месец февруари са предвидени общо 65 срещи. 

 

Начало на инициативата още в началото на ваксинационната кампания в България лично постави началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той е извършил различни посещения на военните поделения у нас. 


 

В момента Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена е създал стройна организация, така че да можем да отговорим на всички въпроси, които вълнуват военнослужещите и цивилните служители, коментира заместник-началникът на Военномедицинска академия полк. доц. Димо Димов, който е и ръководител на Ваксинационния център.

 

Всички военни формирования са в зоната на отговорност на съответната многопрофилна болница от структурата на Военномедицинска академия, което им осигурява абсолютен достъп до ваксинация, уточняват още от болницата.

 

“Кампанията за ваксиниране на личния състав приемаме наистина много присърце, тъй като заболеваемостта се отразява пряко на бойната готовност във Въоръжените сили”, подчерта още доц. Димов.

 

По думите му, целта на тези срещи е представяне на изчерпателно и достъпно изложение за ваксините и тяхното приложение в борбата с вируса.

 

Ваксинационния център на Военномедицинска академия

 

Ваксинационният център работи с ново работно време, считано от 21-ви януари, 2022 г., включително.

 

Всички желаещи граждани могат да се имунизират от понеделник до петък, от 08.30 до 16.00 часа.

Имунизацията се осъществяват с ваксините на Moderna, Pfizer/BioNTech и Janssen.

Не е необходимо предварително записване.

 

В дните от понеделник до четвъртък с предимство са граждани над 60-годишна възраст, както и лица под 60 г., ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

 

Трета доза

 

Ваксинацията се осъществява съгласно становището на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

 

На този етап се допуска прилагането на реваксинация (бустерна доза) с иРНК ваксина само при лица със завършен ваксинационен курс, независимо от вида и наименованието на приложената ваксина срещу Covid-19.

 

Реваксинация или бустерна доза ще се поставя след изминали не по-малко от 90 дни от поставянето на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.