В условията на извънредно положение от днес Военномедицинска академия (ВМА) разкрива горещ телефон за психологическа помощ - 02/ 92 26 190, всеки работен ден от 09 до 13,30 часа. Безплатно консултации ще дават специалистите от Клиниката по психиатрия и военна психология.
На горещия телефон за психологична помощ хората, които изпитват страх, тревога, безсъние и други подобни състояния, породени от коронавируса, ще могат да задават своите въпроси.


Лекарите отдавна са установили, че при сериозни обществено-политически сътресения тревожните разстройства и депресивните състояния нарастват. Така е и сега при въведената карантина и социална изолация. Оказва се, че прекалената информираност за всичко около коронависурса, не е добре за психичното ни здраве.


„Една вечерна емисия е напълно достатъчна за информация на гражданите. Но често да се слушат емисиите по различни телевизии е съвсем необосновано и неправилно“, заяви пред БНТ доц. д-р Данчо Дилков - началник клиника „Психиатрия и военна психология“.За да се избегнат тревожните състояния той съветва да насочим вниманието си към нещо, което ни доставя удоволствие - четене, гледане на филми, включване в онлайн курсове. „Разходка навън, естествено, при спазване на противоепидемичните мерки. Могат също да използват и различни занимания като хоби или като някакъв вид спорт, самостоятелен, индивидуален спорт“, допълни доц. Дилков.


От началото на извънредното положение във ВМА лекуват както леки фобии, така и тежки психози, породени от ситуацията с коронавируса. Напомнят, че всички разстройства и болести имат най-благоприятно развитие, когато лечението започне навреме.


Екпертите съветват дори и при едно най-обикновено безсъние е добре да се направи консултация с психолог или психиатър, защото безсънието е първата проява на психичните проблеми.


На проблема за заплахата от психични разстройста, която носи COVID-19 на човечеството, обърна внимание в началото на април и ръководителят на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус. Какво сподели той, може да проследите в статията „Коронавирусът ни носи и пандемия от психични разстройства - как да ѝ противостоим?“