Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения във Военномедицинска академия. Те са придобити по време на курс за начална военномедицинска подготовка, провел се по-рано в болницата. 

 

По време на практическото занимание бяха показани дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства. Демонстрацията бе наблюдавана от началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски. 


 

„Вашата задача е много важна и в мирно, и във военно време. Докато дойде доктор на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до пострадалия другар сте вие. Спрете кръвта, защото изтича животът. Ако не сте наблизо да поставите турникет, вече няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните – вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и смъртта на тези войници. И неслучайно в последно време се залага на взаимопощ и самопомощ като най-ценното нещо, обърна се началникът на ВМА към бойните санитари.

 

75% е предотвратимата смърт на бойното поле е заради външно кървене, допълни той и показа на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на участието си в мисии зад граница.

 

NEWS_MORE_BOX


„Това е поредната група от 12 души, които преминават през такова обучение и са готови да се включат при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали“, коментира Ася Дишкова, главен експерт към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА.

 

Всички, приключили успешно курса, ще получат удостоверение „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”. От болницата предвиждат и опреснителни курсове.