Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА) вече разполага с терапевтичен лазер от последно поколение.

 

Той може да бъде използван при фотокоагулация – както на предния, така и на задния сегмент на окото. Предназначен е предимно за пациенти с диабетна ретинопатия и глаукома, за ретинална фотокоагулация на съдови и структурни аномалии на ретината и хориоидеята.


 

С лазера се повлиява и  хороидалната неоваскуларизация вследствие на свързана с възрастта макулна дегенерация. Използва се при разкъсвания и отлепвания на ретината, оток на макулата и микроаневризми. С него може да се осъществи иридектомия за лечение на хронична откритоъгълна глаукома, остра закритоъгълна глаукома и рефрактерна глаукома, обяснява доц. д-р Атанас Калайджиев, който е ръководител на Клиниката по очни болести.

 

По думите му, новата апаратура е приложима и за други лазерни лечения, включително дегенерация на ретината, оклузия на централната и клоновата ретинална вена, съдови и пигментни кожни лезии.

 

Противопоказан е обаче за всички пациенти със състояния на окото, които възпрепятстват визуализацията на целевата тъкан, т. е. пациенти с мътна роговица или силно замъгляване на стъкловидното тяло.

 

Лазерната фотокоагулация1 е вид очна хирургия, служеща си лазер за свиване или унищожаване на необичайни структури в ретината. Създава се микроскопично изгаряне в целевата тъкан, като лазерните петна обикновено се прилагат по еддна или три схеми.

 

Преди процедурата очите на пациента се накапват със специфични капки за разширяване на зениците. Рядко се поставя инжекция с локален анестетик. По време на манипулацията не се усеща болка, а пациентът е в будно състояние.

 

На окото се поставя специална леща, която съдържа огледала, които помагат на лекаря да насочи лазера. Специалистът инструктира пациента да гледа право напред или към целева светлина с другото си око.

 

Насочва лазера към областта на ретината, която се нуждае от лечение. С всеки импулс на лазера пациентът вижда проблясък на светлина. В зависимост от състоянието, което се лекува, може да има само няколко импулса или до 500.

 

Съществуват два вида фотокоагулация - фокална2 и пан-ретинална (или разпръсната)2.

 

Първият вид се използва за запечатване на специфични пропускащи капиляри и кръвоносни съдове в малка област на ретината, обикновено близо до макулата. Вторият се препоръчва за забавяне на растежа на нови съдове, които се развиват в по-широка част на ретината.

 

Референции:

1. Laser photocoagulation - eye. Description. Medline Plus. NIH - https://medlineplus.gov/ency/article/007664.htm

2. What Is Photocoagulation Treatment? Focal photocoagulation & Pan-retinal or scatter photocoagulation. (July 30th, 2021). RetinaRisk - https://www.retinarisk.com/blog/what-is-photocoagulation-treatment/