Военномедицинска академия (ВМА) получи седем апарата от висок клас за инвазивна и неинвазивна дихателна вентилация за лечение на пациенти с COVID-19.

 

Респираторите могат да се използват като стационарни или транспортни. Апаратурата е закупена по линия на изпълнявания от здравното министерство проект „Борба с COVID-19“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж”.


 

До средата на март, с всекидневни доставки в лечебните заведения, ще бъдат доставени общо 136 апарата от този вид.

 

Мобилните апарати са от най-висок клас и могат да бъдат използвани както в интензивните структури и в COVID-клиниките, така и в реанимобили при транспортиране на пациенти.

 

„Тези респиратори ще ни бъдат от изключително голяма полза, тъй като от една страна дават спокойствие за колегите при внезапно влошаване на даден пациент, а от друга – те са мобилни и могат да се използват и при транспортиране на пациенти до централната ни реанимация, например“, поясни доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА.

 

Апаратурата, връчена от заместник-министъра на здравеопазването Слави Пачалов, ще бъде  разпределена между отделните COVID-звена на ВМА.

 

Проектът на здравното министерство предвижда 94 болници в цялата страна да получат общо 453 респиратора за провеждането на лечение при пациенти с тежко протичане на COVID-19.

 

От тях вече са доставени 258, а останалите ще бъдат предадени до края на март.  

 

Основната цел на проекта е да осигури апаратура за лечение на болни с COVID-19, на диагностикуми за първична и потвърдителна диагностика на коронавирусна инфекция, както и на лични предпазни средства.

 

Освен респираторите, в рамките на проекта са предоставени лични предпазни средства и лабораторни апарати за автоматична екстракция, както и 144 хил. комплекта тестове за диагностика на COVID-19.

 

Проектът има общ бюджет от 40,4 млн. лв.