Военномедицинска академия (ВМА) получи нова апаратура – пулсоксиметър, като дарение от благотворителната инициатива "Българската Коледа 2019-2020".

 

Апаратурата ще бъде използвана при високообемни хирургични интервенции в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.


 

Пулсоксиметърът е с вграден софтуер за неинвазивно проследяване на хемоглобин и индекс на променливост на оросяването.

 

Апаратурата разполага с модул за неинвазивен мониторинг на кръвно налягане при деца и възрастни.

 

„Благодаря на организаторите на "Българската Коледа” за този жест. Нашата клиника е специализирана в т.нар. тежка хирургия не само при възрастни пациенти, но имаме и много случаи с деца. А използването на този изключително модерен апарат при операции с голяма кръвозагуба ще даде допълнителни възможности за реакция на екипа в критични ситуации", коментира проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

 

Специализираните софтуер и хардуер на апарата дават възможност за неинвазивно и непрекъснато отчитане в реално време нивото на хемоглобина в кръвта, индекс на променливост на оросяването, сатурацията, пулса и нивото на оросяване.

 

Това се случва посредством сензор, поставен на пръста на пациента. Чрез него може да се следи и кръвното налягане.

 

Проф. Владов подчерта, че неинвазивното измерване на общия хемоглобин е важно технологично постижение, което дава възможност на лекарите непрекъснато да следят хемоглобина на пациента – дори и по време на операция.

 

По този начин могат да се взимат по-бързи и по-добри клинични решения за безопасността на пациента.

 

Междувременно военните болници в София, Пловдив и Варна получиха по един нискотемпературен фризер от последно поколение, в който ще могат да се съхраняват ваксините срещу Ковид-19 на фармацевтичната компания Pfizer.

 

Фризерите постигат температура от минус 50 до минус 90 градуса и имат вместимост от 845 литра. Това ще позволи във всеки един от тях да се съхраняват до 200 хиляди броя ваксини.

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи през тази седмица, че първата доставка на ваксината на Pfizer се очаква да пристигне в България в самото начало на следващата година.


Поръчани са 120 хиляди дози, които ще са достатъчни за ваксинирането на 60 хиляди души.