Военномедицинска академия отбелязва 130-тата годишнина от създаването. Заради пандемичната обстановка, честването на празника ще бъде символично с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите военни медици, разположен в градинката пред ВМА.

 

ВМА е плод на дългогодишни традиции в грижите за пациента, научните разработки и обучението на медицински персонал. Основите ѝ са положени на 1891 г., когато е създадена Софийска обща гарнизонна болница, с началник д-р Георги Золотович, лекар на Военното училище, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.


 

От 1893 г. до края на 1918 г. тя съществува като Първа софийска дивизионна болница със 100 войнишки и 10 офицерски легла. В сградата на ВМА се настанява Австрийска санитарна мисия по време на Балканската и на Първата световна война. 

 

Днес ВМА представлява лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, обединяващ 5 многопрофилни болници в София, Пловдив, Варна, Плевен, Сливен; две за продължително лечение и рехабилитация – в Банкя и Хисаря. 

 

Създадена преди повече от век само за нуждите на военнослужещите от Софийския гарнизон, Академията се превръща в една от най-иновативните болници в България и днес е отворена за всички.

 

Извоюваният с годините авторитет, модерното оборудване и материална база, и квалифицираните специалисти превръщат болницата в притегателен център за пациенти от цялата страна.

 

ВМА е интегрирана в сферата на националното здравеопазване, оказва спешна и неотложна медицинска помощ на цивилното население, участва в ликвидиране последиците от военни конфликти, природни бедствия, промишлени аварии и терористични атаки. 

 

През своята 130-годишна история ВМА е изпратила над 6 000 медици в над 30 мисии в помощ на населението в най-различни горещи точки на света. Български медици под пагон са спасявали живота на хората в Русия, Корея, Виетнам, Камбоджа, Алжир, Сирия, Мозамбик, Никарагуа, Ангола, Етиопия, Либия, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Турция, Македония, Афганистан, Ирак, Украйна, Хаити.

 

Екипите на ВМА застанаха и на първа линия в битката с Covid-19.

 

Традиционно, с награди за безупречно представяне се завръщат на родна земя и военномедицинските ни екипи, които изпълняват мисии зад граница. И служат за пример на петте випуска или общо 96 млади момичета и момчета, които се обучават по специалността „Военен лекар”.