Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 125 години от създаването си.
 
Тържественото честване започна с поднасяне на венци пред Паметника на медицинските чинове, загинали за освобождението и обединението на България и продължи с откриване на новозакупения компютърен томограф.
 
Годишнината на лечебното заведение уважиха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, началникът на отбраната генерал Константин Попов, министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, заместник-министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков, омбудсманът на Република България Мая Манолова, проф. д-р Любомир Спасов, дм - директор на УБ „Лозенец“, депутати, ректори на учебни заведения, представители на военни структури, българи от Босилеград.
 
„125 години е една солидна история, която е повод за гордост и повод за изключително голяма отговорност. Всички ние тук сме ВМА. Всеки един от вас е част от ВМА. Този организъм е по-голям от нас. ВМА е майката, ние сме нейните деца и ще я носим достойно, докато Бог ни е отредил да извървим своя път“, заяви по време на тържественото събрание началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н.
 
Той подчерта, че никой няма съмнение, че „ВМА е най-предпочитаната болница в България, че ВМА е най-мощната здравна структура в България, покриваща териториално цялата страна, на която разчита националната сигурност и здравеопазването като цяло“. 
 
„Всичко това се дължи на Вас, колеги. Вие сте силата, прогреса, Вие сте бъдещето, което предопределя, че нашето движение може да бъде само едно – напред и нагоре", обърна се към колегите си от болницата професор Петров. 
 
Той изтъкна, че ръководителите на катедри и клиники във ВМА са тези, които диктуват "модата" в здравеопазването в България.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По време на тържествената церемония бяха връчени награди на военнослужещи и цивилни служители от структурите на ВМА.
 
Генерал-майор проф. Николай Петров получи най-голямото отличие  на министерство на здравеопазването – златен почетен знак I-ва степен.
 
Началникът на ВМА беше удостоен и с най-голямата награда на БЧК – златен медал за изключително големи заслуги към БЧК.
 
За първи път празникът на болницата беше уважен и от Омбудсмана на Република България Мая Манолова. Тя награди ген. Петров с почетния плакет на Омбудсмана и си пожела добрите взаимоотношения между двете институции да продължат и занапред.
 
Тържественото честване завърши с богата културна програма, в която участие взеха Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян, Димитър Туджаров-Шкумбата, Димитър Рачков, Орлин Горанов, Александър Райчев и народната певица Бинка Добрева.