.Профилактика и обучение за пациентите с болестта на Бехтерев, организират във ВМА. "За пореден път се поставя началото на нещо, което може да се превърне в практика, а именно превенцията в областта на здравеопазването. Тази инициатива би могла да бъде поета от университетските болници, а защо не и от окръжните болници, които имат необходимите специалисти и това да се превърне в една цялостна програма за превенция", заяви на среща с пациенти д-р Лъчезар Иванов, член на Комисията по здравеопазване в парламента.

 

 


 

Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване на гръбначния стълб и ставите. Използва се и наименованието анкилозиращ спондилоартрит. При болестта на Бехтерев се възпаляват междупрешленните стави, което води до тяхното срастване (анкилоза). Това от своя страна ограничава движението на тялото.
 


До скоро данните сочеха, че болестта на Бехтерев по-често се среща при мъжете. Напоследък заболяването се регистрира и при не по-малък брой жени. При тях то не е толкова силно изразено.
 


Заболяването има наследствен характер. По генетичен път се предава особеност на имунната система, която реагира по неадекватен начин на инфекции, стрес, травми на опорно-двигателния апарат.


Болестта на Бехтеров е социално значима, тъй като засяга хора между 18-35 години, хора в трудоспособна възраст.

 

 

Според заместник-председател на Сдружението на пациентите с болест на Бехтерев, превантивните мерки, ранната диагностика и своевременната терапия биха били много по-изгодни за държавата, отколкото изплащането на пенсии за инвалидност. Заболяването засяга гръбначния стълб, в резултат на което процентът на инвалидизиране е между 60% - 80%. допълва Боряна Ботева.