Водещи специалисти от Военно медицинска академия (ВМА) ще обучават лекари от България и Югоизточна Европа в новосъздадения и единствен по рода си в региона Международен референтен център. В него млади специалисти и специализанти ще имат възможността да усвоят всички иновативни техники, преминавайки курсове в Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и Клиника по ендоскопска хирургия.


Първият курс вече е факт - между 7-9 ноември 2018 г. трима хирурзи от УМБАЛСМ „Пирогов” имаха възможността да наблюдават лапароскопски извършени хемиколектомия, хиатална херния, туморна резекция на надбъбрека и други, както и отворена уипъл панкреатикодуоденектомия. От 22-23ноември 2018 г. предстои следващ курс, този път с международното участие на хирурзи от Хърватия.


Подобни обучения ще има и в Клиника по ендоскопска хирургия, ръководена от доцент Пламен Иванов. Темата е свързана предимно с Лапароскопска колоректална хирургия. Първият курс, с трима хирурзи от УМБАЛСМ „Пирогов”, ще бъде на 14 и 15 ноември 2018 г.Популярността на екипа на проф. Никола Владов привлича вниманието на фирма „Джонсън и Джонсън” - инициаторът за създаването на международния обучителен център към Военно медицинска академия. Като член на многобройни международни професионални асоциации и особено като съосновател на най-младата международна асоциация за лапароскопска чернодробна хирургия, професор Владов е разпознат като хирург, достоен да обучава колегите си не само от България, но и от цяла Югоизточна Европа, допълват от ВМА.


Проф. Никола Владов е началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, национален консултант по трансплантология, председател на Дружеството по трансплантология в България. Специалист по жлъчно-чернобродна и панкреатична хирургия, лапароскопска хирургия и чернодробна трансплантация. Клиниката, която ръководи е създадена през 2003 г. и е профилирана в извършването на оперативно лечение на черния дроб и панкреаса с голям и много голям обем на сложност, както и всички съвременни интервенции в областта на висцералната хирургия по лапароскопски или класически метод. През 2007 г. клиниката стартира програма за чернодробна трансплантация, като оттогава са извършени над 40 чернодробни трансплантации.