Лекари от Военномедицинска академия са извършили медицински прегледи на настанени в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли
 
Медицинският екип е включвал полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог.
 
Прегледите са проведени в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев. 
 
Прегледани са общо 128 заболели бежанци, разпредели както следва: 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от прегледаните пациенти са от афганистански произход (106), следват сирийски (12), иракски (8) и ирански (1) произход.
 
Най-често диагностицираните заболявания са пиодермия (36), скабиес (26), варицела (18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години), остра вирусна инфекция (15), дерматит (16).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според заключението на специалистите, единственият случай със суспекция за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск. 
 
Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане, уточняват от лечебното заведение. 
 
Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център са набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с контагиозните заболявания сред бежанците.