Военномедицинска академия може да изплати оставащите си дългове до края на 2017 г. Това прогнозира проф. Венцислав Мутафчийски по време на тържеството по случай 126 години от създаването на лечебното заведение. 

 

Дълговете по цесията вече са се стопили до 12 млн. лв. Временно изпълняващият длъжността директор на болницата изтъкна, че финансовата стабилност е сред приоритетите на ръководството.„До края на годината, с известни притеснения бих искал да докладвам, че ВМА няма да има никакъв дълг. Казвам с притеснения, защото при формирането на държавния бюджет могат да решат да ни вземат част от бюджета и да ни изправят пред нови предизвикателства“, обясни още той. Друг важен приоритет, който той изтъкна, е запазването на добрите кадри и достойно заплащане на труда им.


 

ВМА е институция сама по себе си, но тя е нищо без своите прекрасни лекари, сестри и санитари. ВМА сама определя модата в медицинската наука в България и получаваме признание от абсолютно всички. Ние сме незаобиколим фактор в това отношение, като се нареждаме сред високотехнологичните болници, каза още проф. Мутафчийски. 

 

Болницата продължава да се ползва с доверието на своите пациенти, като техният брой продължава да расте, отчете директорът. Общо 13 000 са пренасочените пациенти от цялата страна към ВМА като последна инстанция. "Разбира се, имаме и проблеми. Справяйки се с тежките задачи по дълговата криза, която вече е затворена страница, не можехме да обърнем внимание на много от нуждите за ремонти, подмяна на апаратура и т.н. Няма да забравя, когато генерал Петров даваше първите отчети и те бяха катастрофални – за дълговете, за безизходицата. Вие го изживяхте с нас. Тогава той казваше: Искам да дойде времето, когато да можем да мечтаем. Аз мисля, госпожи и господа, че е време да мечтаем", заключи полк. проф. Венцислав Мутафчийски.

 

„Да си лекар под пагон не е избор на професия или мечта за кариера. Да си лекар под пагон е синоним на храброст, мъжество, себеотрицание, висок морал. Всеки от вас заслужава уважение, признателност, респект към вашата мисия да пазите здравето на хората, да отнемате болката, да пазите надеждата и вярата. Да бъдете приятели, понякога изповедници“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева, която връчи на началника на ВМА почетен плакет на Народното събрание.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също поздрави присъстващите. „За всички е ясно, че ВМА е еталон на здравеопазването у нас и въпреки,че тя е национална, аз смея да твърдя, че при нужда всички софиянци се оправяме именно към ВМА. Искам специално да поздравя началника проф. Венцислав Мутафчийски за това, което чухме. Поздравления за това и пожелания за реализация на смелите мечти, защото съм сигурна, че имате много ясен план за действие, коментира столичният градоначалник и благодари на ръководството на ВМА за подкрепата за провеждането за поредната кампания за профилактика на рака на млечната жлеза“, каза тя. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

„ВМА е един висок еталон. Тя е част от здравната архитектура на нашата българска държава. Ние се гордеем с Вас. Българската армия има няколко мисии, които се допълват с най-важната, която вие изграждате – мисия здраве. Искам да споделя още нещо – вие сте изградили още една неподозирана за много хора мисия – тази да помагате на българите извън днешните граници на българската държава“, каза от своя страна заместник-министър на отбраната Анатолий Величков.

 

По-рано всички гости положиха венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на болницата.