Революционна технология в персонализираната медицина и по-конкретно костната хирургия използват специалистите от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на Военномедицинска академия (ВМА). 

 

Става дума за нова ера в хирургия чрез използването на 3D очила, обяснява проф. Неделчо Цачев, ръководител на катедрата.


 

С помощта на смесена реалност, софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда. Благодарение на специален алгоритъм, смесването на виртуалния и реалния свят става много точно. На практика 3D-холограмата, получена от компютърен томограф, се смесва с реалната геометрия на увредената тазобедрена става, обясняват от Военномедицинска академия.

 

3D-холограмните модели носят със себе си всички елементи на операцията, като например стари импланти, формата на увредените кости, нови импланти, оси на пробиване, равнините на разрязване, елементи за отстраняване и други.

 

“Имплантите трябва да бъдат монтирани в човешкото тяло много прецизно, за да имат отлична функция и дълъг живот. Благодарение на революционната технология Holo Medical Assistant ние можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър”, подчертава проф. Цачев.

 

По думите му, така се намаляват рисковете за пациента от грешки. Освен това се придава по-голяма сигурност и комфорт както за пациента, така и за лекарите по време на оперативната интервенция.

 

“За около месец, откакто разполагаме с 3D-очилата, сме направили четири операции –  все на усложнени пациенти. При трима от тях се налагаше хирургична намеса след вече сменена тазобедрена става. Четвъртият случай касаеше пациент с настъпили усложнения след счупване на гривнената става, пояснява специалистът и уточнява, че новата технология се прилага при тежки фрактури и деформации при пациенти от различни възрастови групи.

 

Изключително подходяща е за ревизионна хирургия, когато трябва да бъдем максимално точни при поставянето на имплантите, за да избегнем нови и нови усложнения. Във ВМА разполагаме с два комплекта от този вид очила, за да може хирургът и асистиращият му лекар да са в тотален синхрон по време на операцията”, подчертава проф. Неделчо Цачев.

 

За ръководителя на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на Военномедицинска академия

 

Проф. д-р Неделчо Цачев е роден през 1968 г. в град София, където завършва медицина.

Професионалният път на  проф. д-р Цачев е свързан с УМБАЛ ˮН.И. Пироговˮ и Катедрата по “Oртопедия, травматология и реконструктивна хирургия” във ВМА.

 

Квалификацията му се доказва от участия в авторитетни курсове, които е посещавал в България и чужбина: Швейцария, Англия, Испания, Италия, Дания, Турция, Словения и други – общо 40. В част от тях участва като лектор. Участията му в конгреси и срещи са над 130.

 

Член е на Български лекарски съюз; УС на Българска ортопедо-травматологична асоциация; “Gerhard Kuntscher” Асоциация; EFORT – Европейска федерация на националните дружества по ортопедия и травматология;ESTES – Европейска асоциация по травматология и спешна хирургия; EHS- Европейска асоциация по тазобедрена хирургия; BFAS, EFAS –  Европейска федерация по глезенна и ходилна хирургия; УС на AO Allumni/Trauma България, както и на редакционната колегия на списание “Ортопедия и травматология”.