Военномедицинска академия и органите на пожарна безопасност и защита на населението на МВР проведоха съвместно занятие. Техните екипи разиграха ситуация с пожар на деветия етаж на болницата, при който има шестима пострадали.
 
Пожарът беше локализиран за 5 минути, а цялото произшествие беше отработено за 10-12 минути. По-тежко пострадалият бе евакуиран с носилка по вътрешно стълбище, а този с по-леки травми, беше свален от пожарникарите посредством 40-метрова автомеханична стълба. Останалите четирима засегнати, които се намираха в сравнително добро състояние, бяха евакуирани със спасителни маски по вътрешно стълбище, съобщиха от болницата.
 
След евакуацията медицинските екипи на ВМА показаха как се извършва първоначален преглед на пациентите и оценяване на състоянието им в сортировъчна палатка.
 
„При тази ситуация, ние реагираме с това, което е в наличност. Тези екипи в момента са на работа в нашето Спешно отделение и пристигнаха с двата дежурни реанимобила, които при възникнала нужда можем да изкараме за 2 минути. След като е направена тази първоначална оценка на пострадалите, в Спешното вече е подадена информация за евентуалните травми, за да знаят колегите там какво да очакваме”, заяви след края на учението временно изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Екипите на ВМА са участвали в много екстремни и кризисни ситуации не само в страната, но и в чужбина, подчерта още той.
 
„Аз съм по-спокоен, когато нашите екипи имат стиковка с останалите ангажирани в една такава ситуация. При разговорите с ръководството на Пожарната, ние имаме пълно единомислие и затова ще има още много съвместни учения, за да има добра подготовка за действие в реални условия”, добави още началникът на ВМА.