Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛСМ „Пирогов” обединиха своите усилия, за да спасят живота на 11-месечно бебе с рядък тумор на черния дроб.

 

През месец септември 2020 г. на детето е поставена диагноза хепатобластом. Това е рядко злокачествено образувание на черния дроб, което се среща при бебета и малки деца.


 

В началото на месец януари бебето е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в столичната спешна болница "Пирогов", където грижите за него поема екипът на доц. Христо Шивачев от Клиника по детска хирургия.

 

Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

 

Преди сложната оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е редуциран до 6 см.

 

Това ни даде възможност да извършим операцията и да го отстраним успешно, коментира проф. Владов от ВМА.

 

Хепатобластомът е много рядък вид рак, който се заражда в черния дроб. Обикновено засяга деца под 4-годишна възраст. Причинява се от генетични мутации и се среща по-често при бебета с много ниско тегло при раждане.

 

Симптомите варират в зависимост от размера на тумора и включват подут корем, болки в корема, загуба на апетит, отслабване, гадене и повръщане, жълтеница, треска и сърбяща кожа.

 

Диагностицира се чрез кръвни тестове, ултразукова диагностика и ядрено-магнитен резонанс. Освен това, за диагностицирането на хепатобластома винаги е необходима биопсия, която може да се направи с игла или с операция.

 

Лечението се състои в отстраняване на тумора чрез операция и химиотерапия преди и/или след операцията. Ако туморът на може да бъде остранен, черният дроб може да бъде заменен с дроб от донор.

 

Възстановяването на детето върви добре и вчера е било изписано от болницата, пояснява доц. Шивачев от Пирогов. Последващите стъпки относно лечението му ще бъдат определени от специалистите-онкохематолози.

 

Операцията на 11-месечния пациент е поредният добър пример за доброто сътрудничество между двете лечебни заведения, чиито специалисти не за първи път обединяват усилия и експертиза в името на човешкия живот.