Вълна от нови случаи на варицела отчитат здравните инспектори във Велико Търново. Рязкото увеличение сочи, че за една седмица в града са диагностицирани 50 болни деца, което е увеличение от 3 пъти спрямо предходните седмици, съобщава БНР.


Детските градини, в които са диагностицирани случаите на варицела, са под карантина. Спряно е и записването на нови деца. "Заболяването е неконтролируема инфекция" - обясни епидемиологът в Регионалната здравна инспекция д-р Ирина Мозева. „След известен период от време преминават в по-големи епидемични вълни. Най-вероятно сме в такъв период, в който има голям брой неболедували деца“.


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести за периода 29.10.2018 до 04.11.2018 у нас са регистрирани 305 случая на варицела, като от тях 26 са възможни, 239 вероятни и 40 потвърдени случаи. От началото на годината в страната са съобщени 19 053 случая на варицела. За същия период през изминалата година са регистрирани 19 635 случая, което е с 582 случая по-малко.От Министерство на здравеопазването припомнят, че варицела (лещенка) е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5- до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите.


Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.


Характерният обрив започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Тя няма определен тип и не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, причинени от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение.


За заболяването у нас не се прилага ваксина, въпреки настояването на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.