Вълна от съпричастност и желание за осиновяване на двете изоставени новородени бебета заля отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив. Екипът на д-р Диана Аргирова благодари на медиите и хората за проявения интерес и загриженост към едномесечната Златка и Илия на 7 дни.


Преди дни стана ясно, че малкият Илия, който е роден на 21 ноември в Университетската болница и се отглежда в отделението, е изоставен от майка си. Златка пък е родена недоносена в Първомай и също се отглежда в отделението по неонатология докато достигне необходимите килограми и отиде в приемно семейство. „В момента е абсолютно здрава, а майка й е подписала съгласие за пълно осиновяване“, сподели д-р Диана Аргирова.


След репортажи за двете новородени в Пловдив, днес болницата получава десетки предложения от граждани от цялата страна за помощ и от искащи да осиновят двете деца. „Проявената съпричастност, топлота и загриженост, както към децата, така и към отделението, много ни зарадваха“, заяви шефът на неонатологичното отделение д-р Аргирова. Тя отбеляза, че телефоните в болницата и дори в дома й не спират да звънят, но припомни, че осиновяването на бебетата от лечебното заведение е невъзможно.„Това може да стане, ако лицата са вписани в регистъра за кандидат-осиновители, а процедурата започва след изявено желание в Отделите за Закрила на детето към Дирекциите за социално подпомагане по местоживеене. От болницата децата биват настанявани временно в приемни семейства- днес Златка ще бъде изпратена в такова приемно семейство, заповедта й е подписана“, увериха и от община Пловдив.


Приемно семейство е предвидено и за 7-дневното момченце. От началото на годината изоставените деца в Пловдив са 32, 28 от тях са настанени в приемни семейства, а за три от тях майките им са преценили, че променят решението си след разговори със социални работници. Малкият Илия пък е 19-ото поред изоставено дете в УМБАЛ-Пловдив. Причините обичайно са нежелана бременност и малформации на детето.