От 18 юни, продукти, в които е вложена растителна мазнина, няма да могат да бъдат наричани „млечни продукти”. 

 

На етикетите на такива продукти не трябва да се изписва, че са млечни, макар и да съдържат мляко. Целта е потребителите да не бъдат заблуждавани, че продуктите, който консумират, са с животински произход.

 

Забранява се и поставянето върху етикетите на подвеждащи картинки като крави и овце. Продуктите с растителна мазнина ще бъдат специално обозначени на етикетите. Те ще бъдат изложени и на отделни щандове в магазините.

 


Регламентира се и влагането на сухо мляко в млечните продукти - в киселото мляко то не трябва да надвишава 20%, в кашкавала - 25%, а в сиренето - 30%.

 

По данни на ветеринарната служба около 60 млекопреработвателни предприятия използват в продуктите си растителни мазнини и именно те ще трябва да променят етикетите на произвежданите от тях продукти, ако е изписано, че те са млечни.

 

Ако изискванията не се спазват, търговците и производителите ще бъдат санкционирани. При първо нарушение се предвижда глоба от 1000 до 3000 лв., а при второ – от 3000 до 10 000 лв. При трето нарушение обектите ще бъдат затваряни.