Сериозният недостиг на медици и голямото им натоварване са най-сериозните проблеми, пред които е изправена здравната ни система при сегашната пандемия от Ковид-19.

 

За да се осигури предоставянето на медицински грижи от лечебните заведения, здравното министерство ще привлече лекарите в доболничната помощ и студентите по медицина.


 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на днешния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

 

"Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет - всички са изморени, голяма част от тях са заразени... Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в ефективното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната медицинска помощ", съобщи здравният министър.

 

Ще се търси възможност медиците да получат полагащото им се достойно възнаграждение за извънредното им натоварване в сегашните условия, допълни проф. д-р Ангелов, цитиран от БНР.

 

Здравният министър ще проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, за да се обсъди възможността студентите шести курс медицина, които карат държавните си стажове, да могат да се включат в битката с болестта и това да им бъде признато за стаж.

 

Ще се търсят решения за липсата на медицински сестри и професионалисти по здравни грижи в лечебните заведения, които са под най-голям натиск.

 

България е на последно място в ЕС по осигуреност на населението с медицински сестри и акушерки, по данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 

Страната ни е на девето място по смъртност на пациенти с коронавирус сред страните в Европейския съюз и на 22-ро място по заболеваемост. Това стана ясно от доклада на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 

Той подчерта, че ключово значение при носенето на маски ще има физическата дистанция. Маска на открито трябва да се слага, когато не може да се спази изискването от 1,5 м физическа дистанция.

 

По време на брифинга стана ясно, че петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София - 425,  Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97  и Шумен - 82.