Под шапката „деменция“ влизат много заболявания, но в половината случаи става дума за болест на Алцхаймер, обясни акад. Лъчезар Трайков от клиниката по Нервни болести на Университетска болница „Александровска“ в София пред БНР. Водещият специалист изрази надеждата си, че до края на годината у нас ще бъде изготвена и утвърдена Национална стратегия за хората с деменция.


От три-четири години насам болестта официално се дели на два стадия, но от деменция страдат общо 150-200 000 души в България. Първите симптоми, които насочват вниманието на пациента, че може би развива деменция, са забравянето на скорошни събития и склонност на хората да се затварят повече вкъщи, загуба на интерес към любими занимания заради неразбиране на ставащото. Рискови професии за отключване на деменцията няма. Високият образователен ценз обаче предпазва мозъка, подчерта специалиста.


„За Алцхаймер и паркинсоновата болест започва да се мисли след 60-годишна възраст. До тези години са сравнително редки – не повече от 0,5% до 1% от хората в България. Между 60 и 85 години този процент става 30%“, сподели акад. Трайков. По думите му е много трудно да се говори за дефинитивно лечение на деменцията, но при ранна диагностика възможностите за въздействие са изключително по-големи и тогава развитието е благоприятно.„Тежката фаза на болестта, в която човек става изключително зависим от околните, тъй като не може сам да организира даже сипването на вода от чешмата, можем да я отсрочим със 7-8 години. Като имаме предвид, че става дума за хора на възраст 65 - 70+, влизаме в тавана на преживяемостта в България, а у нас средната продължителност е 74-75 години“.


Водещият експерт от Александровска болница подчерта, че ранната диагностика изисква много работа, като началото е преглед при невролог и невропсихолог. „Необходим е и преглед със скенер или магнитен резонанс. Добър резултат дават и изследванията с лумбална пункция. При комбинация на тези методи „можем с 96% сигурност да кажем кой ще развие в следващите 6-7 години алцхаймерова болест“, допълни акад. Трайков.