Висок клас ПЕТ-КТ ще забароти в Университетската болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) до края на 2019 г. Апаратът ще позволи да се повиши качеството на лечение, като бъдат откривани тумори с възможно най-малки размери.


ПЕТ-КТ е модерен образен метод при диагностика на онкологични заболявания.  Хибридното изследване дава възможност да се получи едновременно функционален и анатомичен образ на цялото тяло и се извършва с радиофармацевтици. Благодарение на детайлното и точно изследване медицинските специалисти могат да назначат най-точното и подходящо лечение и в последствие да проследят ефекта от него.


Диагностиката с този вид апарат е изключително подходяща при тумори на белия дроб, стомашно-чревния тракт, яйчници, матка, гърдата, главата и шията, лимфоми, меланоми и др. При вече доказано онкологично заболяване специалистите лесно могат да определят точното му разпространение, съобщават от лечебното заведение.Средствата за осигуряването на ПЕТ-КТ апарата са предоставени от Министерство на здравеопазването. Те възлизат на 5 млн. лв. Монтирането на модерната техника в УСБАЛО се планира да приключи до края на 2019 г.


В началото на 2019 г. екипът на д-р Стефан Константинов – директор на УСБАЛО, отбеляза както добри финансови резултати за отминалата 2018 г., така и ръст на онкоболните пациенти. Хората, които са получили лечение са се увеличили със 7,01%.


Броят на онкоболните от 13 214 през 2017 г. е достигнал 14 211 през изминалата година. Най-много са били пациентите, които са преминали през Клиниката по химиотерапия – 5193, и през Клиниката за лъчелечение – 2759, като от тях 369 са лекувани с единствения апарат за томотерапия в България.


Големият успех за Онкологичната болница е, че през 2019 г. ще бъде разширена и реновирана Клиниката по химиотерапия. За целта Министерство на здравеопазването вече е отпуснало 1,3 млн. лв., а общата площ, на която ще се помещава новата клиника по първоначални данни е близо три пъти по-голяма от досегашната - над 700 кв. м. Със средствата ще се осигурят и нови болнични легла, столове за химиотерапия, както и останалото медицинско оборудване, нужно за лечението. Бъдещата модерна клиника ще бъде на два етажа и ще отговаря на условията, при които се лекуват пациентите в чужбина.

 

В момента в нея се провеждат 11 клинични проучвания, а с обособяване на специалността „Медицинска онкология“ на територията на клиниката се обучават 8 специализанти по нея (от общо 27).