Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия (ВМА) е ремонтирана и реновирана за първи път от създаването си през 60-те години на миналия век. 

 

Обособена е и специализирана учебна зала, в която да се провеждат редовните рапорти и обученията на лекари, специализанти и студенти. 


 

“В момента се намираме на върха на диагностичните възможности на вирусологията. Разполагаме с най-съвременното оборудване и отлично подготвени специалисти. 

 

Лабораторията е доказала своето голямо значение не само за военномедицинската система, но и в национален мащаб и то в условията на пандемия от Covid-19”, заяви заместник-ръководителят на ВМА доц. Иван Попиванов на тържественото освещаване на лабораторията. 

 

В лабораторията годишно вече се извършват над 100 000 изследвания на повече от 70 000 пациенти.

 

“Изключително сме радостни. Сега условията са перфектни, а и благодарение на високия клас апаратура, можем да разгърнем нашите възможности максимално”, коментира началникът на отдел “Вирусология” доц. Методи Кунчев. 

 

Той още изтъкна, че от началото на пандемията екипът на лабораторията е изработил хиляди PCR-и за диагностика на коронавирусна инфекция. 

 

“Ние бяхме втората лаборатория след Националния център за заразни и паразитни болести, която правеше такива тестове. Оттук преминаха на обучение и много колеги от другите лаборатории, разкрити впоследствие. 

 

Към момента разполагаме общо с четири PCR-апарата, които дават готови резултатите съответно за 2 часа, 1 час и 15 минути. 

 

Експресните проби извършваме при спешни случаи, спешни операции, при различни инциденти, катастрофи, при трансплантации. 

 

За стандартен работен ден на лабораторията можем да изработим около 600 теста, правили сме и по 700, когато се е налагало”, обясни още доц. Кунчев.

 

Апаратурата не е от затворен тип, т.е. може да се използва и за други патогени – цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус, Q-треска, човешки папиломен вирус (HPV).

 

Обемът на изследванията в лабораторията включва и още: HIV 1 и 2; вирусни хепатити (Хепатит А, В, С, D, Е); остри вирусни респираторни заболявания и атипични пневмонии (Грип А, В, С, aденовирус, хламидия и микоплазма пневмоние и други); ентеровируси; херпесни вируси (Херпес симплекс - тип 1 и 2, Херпес Зостер); хламидийни инфекции (Хламидия трахоматис); рикетсии (Марсилска треска); морбили, рубеола, епидемичен паротит, човешки полиомни вируси BK (BKV), JV (JCV), KI (KIV).