Последните проучвания свързани с развитието на световната епидемия с COVID-19 показват, че коронавирус ще има поне до 2022 г. това съобщи зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред БНТ.


Тя бе категорична, че в момента епидемията у нас все още е под контрол благодарение на огромните усилия на медицинските специалисти, издирването на контактни лица от първи и втори ред, извършването на изследвания. Но от създадените огнища и контактите с тях, развитието на коронавируса постепенно преминава към дифузно разпространение.


„При целия този строен ред на организация стигаме до над 100 случая на ден и е възможно да надхвърлим 200. Затова е важно да няма отпускане никъде, защото през лятото имаме шанс да намалим броя на заразените, а през есента очакваме повишение“, заяви проф. Христова.По думите й в момента около 40% от случаите на коронавирус са безсимптомни. Още толкова са с леки прояви и около 20% стигат до болница. Но ако броят на заразените се увеличи, тези 20% изведнъж ще се окажат много. „И още 5% са пациентите, при които се налага интензивно лечение“, каза още проф. Христова.


Колегата й от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева също изрази мнение, че е рано да се говори за прогнози кога вирусът ще поразява по-малко, затова спазването на мерките остава ключово.


„Бих била по-предпазлива в казването, че вирусът отслабва, защото вече имаме 32-ма човека, които са на апаратна вентилация и практически тази цифра расте, доскоро бяха 13-14 човека“, каза вирусологът пред националната телевизия.


По думите й безсимптомното изкарване на всяка една инфекциозна болест е голям проблем - обществен проблем, защото в основата му са хора, които са клинично здрави и няма никакви основания, без съответното доказателство, че е позитивен, да бъде спрян от обществения живот.


Доц. Николаева припомни, че за шест месеца е постигнат огромен успех в изучаването на новия вирус и Центърът по заразни и паразитни болести е един от дейните участници на световно ниво за изучаването на новия коронавирус. „Вътреприсъщо свойство на вирусите е да се променят. Ако не се променят, те не биха оцелели“, отбеляза още доц. Николаева.