Лекари от всички точки на страната ще могат да се свързват незабавно помежду си и да обменят опит за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция.

 

Това става възможно благодарение на онлайн платформата www.lekarite-covidhelp.com.


 

Специализираната платформа е създадена по идея на Българска болнична асоциация (ББА) и е разработена безвъзмездно от софтуерната компания „Ментормейт България.

 

Форумът дава възможност на лекари от различни болници и краища на страната да се съветват бързо, лесно и безопасно по въпроси, свързани със спецификата на отделните случаи на пациенти с Ковид-19.

 

От ББА посочват, че навременната реакция е крайно необходима за лечението на различните случаи на пациенти, заразени с Ковид-19, защото лекарите често се сблъскват с нови, непознати и специфични случаи на развитие на болестта.

 

За тази цел платформата им дава възможност незабавно да откриват свои колеги, които вече са се сблъсквали с подобни примери.  Чрез форума значително се съкращава времето за проучване и могат да бъдат сортирани повече от едно мнение/опит/пример, свързан с конкретен случай.

 

Платформата е съобразена с всички изисквания на закона за защита на личните данни. Потребителите ѝ могат да бъдат единствено лекари, чиято самоличност се проверява от администраторите при регистрация.

 

Междувременно, за да повиши осведомеността за процеса по ваксиниране срещу Ковид-19, Министерството на здравеопазването създаде специален раздел за ваксините в Единния информационен портал.

 

В него медицинските специалисти и гражданите могат да открият проверени данни от достоверни национални и международни източници, актуални научни публикации, отговори на най-често задаваните въпроси за ваксините, както и полезни видеоматериали и статистика.

 

Националната пациентска организация (НПО) на свой ред организира безплатни телефонни консултации за граждани с медицински специалисти за наличните одобрени ваксини срещу Ковид.

 

Специалисти по имунология и епидемиология ще отговарят на безплатния телефон 0800 14 515 всеки работен ден от 9:00 до 18:00 ч. на всички въпроси, свързани с ваксинирането, включително и ваксинирането при хората с хронични заболявания.

 

Друга онлайн платформа – „Happy Doctors“ дава възможност на българските медици да получат безвъзмездна психологическа подкрепа заради сериозната им натовареност в условията на пандемия от коронавирус.

 

Чрез уеб базираната платформа лекари, медицински сестри, акушери, фелдшери и други медицински лица ще могат да уговорят при нужда консултация със специалист.