На 29 и 30 април 2022 г. предстои виртуалният симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, организиран от Военномедицинска академия (ВМА). 

 

Тазгодишните теми ще обхванат ендоурологично лечение на уролитиаза. Ще бъдат показани различни техники при полужива хирургия и др.


 

Това е дванайстото издание на форума, като в него се включват специалисти от цял свят. 

 

На миналогодишното издание проф. Илия Салтиров, ръководителят на Катедра по урология и нефрология и началникът на Клиниката по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на ВМА-София, отчете близо 700 делегати от 78 държави, съобщават от ВМА. Специалистът е и национален консултант по урология.


“Радваме се, че именно ние сме хората, благодарение на които тези експертни знания могат да достигнат до всички участници. Това е и целта на симпозиума – да срещнем младите колеги с опитните такива, да обменим знания и практики, които да подобрят ежедневната ни дейност и да доведат до по-добри резултати при лечението на нашите пациенти”, коментира за миналогодишното издание той.

Миналата година професорът изтъкна, че пандемията от Covid-19 е принудила специалистите, в частност хирурзите, да работят при екстремни условия, но не е ограничила развитието на науката.

 

“Това е чистата наука, която намира начин за приложение на хирургичните техники в ежедневната медицина. През последните години се наблюдава много сериозно развитие на ендоурологията и урологията в технологично отношение”, категоричен бе проф. Салтиров.

 

Престижният форум се организира от ВМА с подкрепата на Българската асоциация по ендоурология и ЕКЛ, Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология (EULIS), Международния алианс по уролитиаза (IAU), Югоизточната група за изследване на уролитиазата (SEGUR), Урология в развиващите се страни (U-merge) и Експерти в уролитиазата (ESD).

 

Екипът на националния ни консултант по урология има международно признание с традиционното си участие в симпозиума „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”.

 

Проф. д-р Илия Салтиров има научни интереси в областта на високотехнологичните и минимално инвазивни направления на съвременната урология.

 

Проф. Салтиров завършва редица следдипломни курсове и специализации в различни области на съвременната урология в България, Франция, Италия, Германия и др. Автор е на над 200 научни публикации, учебници и монографии.

 

Проф. Салтиров е член на редакционните съвети на редица български и чуждестранни научни издания и главен редактор е на сп. “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”.