Когато е взето решението за увеличение цената на медицинските изделия, не е помислено за компенсаторни механизми за пациенти, които имат одобрение, но стоят и чакат на опашка. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Виктор Паскалев, заместник-председател на Националната пациентска органзизация. Той гостува в студиото на „България сутрин“, където коментира смъртния случай на жена, която не е успяла да събере 10 хил. лв., за да си доплати за аортна клапа. 

 

„Действително, трябва да се търси някаква актуализация и по-добри цени на тези изделия, но все пак животът е на първо място и когато имаме такива пациенти, трябват и компенсаторни механизми преди да се вземат решенията...“, посочи Паскалев и припомни, че представителите на Националната пациентска организация са гласували против решението за увеличение на медицинските изделия. 


 

„Пациентът, който е здравноосигурен, трябва да бъде лекуван и да не доплаща. А същото време в България, по данни на Световната здравна организация, имаме най-високото доплащане от 44%“, каза  още той. И продължи с данни на Евростат, според които една трета от българското население е в бедстващо положение и на ръба на бедността. „Явно те няма да могат да си плащат", добави Виктор Паскалев. 

 

В разговора се включиха и лекари от УМБАЛ „Света Екатерина“, където 82-годишната жена е приета в тежко състояние и по-късно е починала. Тя е имала тежка аортна стеноза – заболяване на аортната клапа или стеснение, което подлежи на операция. „Когато пациентът има прекалено много допълнителни прридружаващи заболявания и няма възможност или е изключително висок рискът от стандартната операция, се прави процедура, която е интервенционална, тоест без рязане на гръдния кош. Преминава се през артериален съд и се поставя клапа на мястото на болната“, каза проф. Юлия Джоргова, началник на Клиниката по кардиология към болницата. По думите й, тази процедура се преави само на хора с тежки противопоказания и е много скъпа, най-вече заради високата цена на самите клапи. Лекарят изтъкна, че пациентката е чакала няколко месеца за въпросната клапа, като през това време са й пуснати различни изследвания. „На жената й предстоеше такава клапа, но за съжлание, преди да успеем да й я поставим, се промениха цените и тя постъпи в болницата вече в крайно тежко състояние“, допълни начланикът на Клиниката по кардиология. 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Промяната в цената на медицинските изделия трябва да се дискутира поне 1 година преди да бъде издадена, категорична бе проф. Джоргова. „Медицинското изделие е 50 хил. лв. Това не са малко пари, съгласни сме, но в последния момент, при вече готов списък от хора, да им кажем, че вече трябва 10 хил. лв. да платят“, каза тя и уточни, че тези пациенти нямат време за губене в търсене на средства за изделието. 

 

Още от разговора за жената, починала заради невъзможността да доплати за клапата, може да видите във видеото: