България е домакин на VIII Югоизточна европейска конференция по муковисцидоза, която ще се проведе на 20 – 22 октомври. Събитието събира представители на Федерацията на националните асоциации по муковисцидоза в Европа, като Хилде де Кайзер, координатор на CF Europe и Ник Медхърст, вицепрезидент на CF Europe за Източна Европа, както и редица международни и национални експерти от Англия, Белгия, Германия, Франция, Холандия, Словения Сърбия, Косово, Македония и Турция. 

 

Организатор на конференцията е Асоциация „Муковисцидоза“ – България. Очаква се в конференцията да се включат представители на Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.


 

Три са основните направления, по които ще протече конференцията. Отриването ѝ в петък ще започне с кръгла маса на тема „Проблеми, решения и добри лекарски практики при терапията на муковисцидозата в България“. Неин модератор ще бъде Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести (НАХРБ).

 

Предвидена е пресконференция от 11.30 ч., на която представители на CF Europa, Асоциация „Муковисцидоза“ – България, НАХРБ, Медицинския център за лечение на пациенти с муковисцидоза в Македония – „KOZLE“ и други ще изложат пред медиите становищата, до които са достигнали по време на кръглата маса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

До края на деня са предвидени работни срещи, на които ще се представят данни за основни мутации и диагноза муковисцидоза, неонаталния скрининг и дейността на Асоциация „Муковисцидоза“-България.

 

На втория ден 21.10.2017 г. са планирани основните лекционни панели, засягащи теми, свързани с диагностиката, лечението, рехабилитацията и психо-социална подкрепа на пациенти с муковисцидоза, които ще бъдат представени от водещи чуждестранни експерти от Белгия (Ерик ван ден Бон и Maya Kirszenbaum), Чехия (Milan Macek), Турция (Bulent Taner Karadag), Англия (Крис Смит и Даниел Пекам), Франция (Maya Kirszenbaum) и Германия (Lutz Naerlich) и други.


Ателие, посветено на физиотерапията, на което ще бъде представен белгийския опит от специалист в сферата и практически workshop по темата, е предвидил организаторът за третия ден, на 22.10.2017 г., неделя.


Конференцията ще се проведе в Парк-хотел "Москва" в столицата. Събитието е със свободен вход и е достъпно за специалисти, пациенти и техните близки, чрез предварително направена регистрация

 

Повече може да научите на сайта Асоциация "Муковисцидоза" - България