Видеа, посветени на вируса на СПИН, сексуалното здраве, превенцията и лечението на основни заболявания, предавани по сексуален път, ще бъдат достъпни на жестов език за глухите хора у нас. Във видеопоредицата на жестов език са представени основни факти за ХИВ и сексуалнопреносимите инфекции и заболявания.

 

Инициативата е на центъра за сексуално здраве CheckPoint София и е финансирана от VIVACOM Регионален грант. Тя се реализира в партньорство с жестовия преводач и финалист в „България търси талант“ Борис Бъндев и Цветелин Дерменджийски, съоснователи на Stray Sheep, както и на графичния дизайнер Александър Христов.


 

Освен видеа, до края на годината CheckPoint София ще предоставя безплатни видеоконсултации на всеки глух пациент, който си направи тест за ХИВ или друго заболяване в здравния център.

 

Пациентите, които са с положителен резултат ще получат, отново на жестов език, информация относно стъпките, които трябва да се предприемат за овладяване на състоянието, както и информация за лечението и профилактиката на сексуалнопреносимите заболявания.

 

С въвеждането на видеожестов превод в реално време се улеснява комуникацията между медицинските специалисти на центъра за сексуално здраве и пациентите и се намалява дистанцията, която езиковата бариера създава, посочват от CheckPoint София.

 

През 2020 г. 5 глухи пациенти са получили в центъра за сексуално здраве достъп до безплатно и анонимно тестване и медицинска грижа, свързана с техния ХИВ статус. Подкрепата, предоставяна от центъра, е анонимна, безплатна и при спазване на всички правила за дискретност и анонимност.

 

ХИВ e човешки имунодефицитен вирус. Намира се в кръвта, семенната течност, вагиналните и аналните секрети, и кърмата. Останалите телесни течности (като например слюнка, пот, урина) – няма никаква опасност да предизвикат инфектиране, посочват от Check Point София.

 

ХИВ не се предава и при ръкостискане, прегръдка, ползване на общи прибори за хранене, при кихане и кахляне, общо носене и пране на дрехи, приятелска целувка или ухапване от комар.

 

ХИВ се предава чрез:

  • Неиползване на презерватив при вагинален, орален или анален секс, като последният е най-рисков.
  • Също от майка на дете, както по време на бременността и раждането, така и по време на кърменето.
  • ХИВ се предава и при директен контакт на кръв с кръв (най-често при ползване на общи игли и спринцовки).

Най-лесният начин за предпазване от ХИВ е чрез ползване на презерватив.