Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. По време на церемонията председателят на Народното събрание Вежди Рашидов направи лично дарение на Клиниката по ушни, носни и гърлени болести. Средствата са за закупуване на нова радиочестотна апаратура за нуждите и лечението на деца.

 

“С гордост и чувство за изпълнен дълг на целия екип днес заявявам, че ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденцията от 1 януари 2018 г. и няма дългове. Увеличихме заплатите и допълнителното материално стимулиране за служителите, обновихме Академията и развиваме успешно програмата за обучение на военни лекари. И ще продължим да работим в тази насока, въпреки предизвикателствата”, заяви началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.


 

Той подчерта, че всички тези успехи са невъзможни без специалистите, които работят в лечебното заведение: “Без вас и вашата експертиза, без вашия авторитет в обществото, ВМА е една сграда и купчина апаратура. Вие сте най-големия потенциал!”

 

На събитието присъстваха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, други официални гости.

 

“Днес е ден, в който отдаваме уважение и към всички началници на Академията, които са оставили своя отпечатък в нейното развитие. Не мога да не спомена бригаден генерал Румен Златев, който съхрани военномедицинската служба, заплашена от унищожение. Той отвори болницата към НЗОК, т.е. за гражданите. Генерал Стоян Тонев беше визионерът за високотехнологична болница, за „първи сред първите”. Генерал Николай Петров, който подписа първия документ за обучението на курсантите-военни лекари и в момента вече имаме 116 млади и много мотивирани момичета и момчета. Негова е огромната заслуга за бъдещето на военната ни медицина. Той имаше и жестоката съдба да се справи с огромни дългове. На нас като ръководство сякаш ни е по-лесно, защото трябва да следваме зададената линия и да я надграждаме.

 

Колеги, ние стоим  с отворено сърце и души пред вас, за да ви чуем, искайте и изисквайте от нас. Защото ние като ръководство сме длъжни да ви създадем най-добрите условия и да разгърнете потенциала си, за да може ВМА да остане лидер. Доказа се като такъв и по време на пандемията от Covid-19 – над 10 000 заразени с коронавирус пациенти преминаха през военните болници, имаме най-ниската смъртност, ваксинирали сме над 180 000 души. Имаме самочувствието да посрещнем празника с гордо вдигната глава. Бъдете здрави и все така усърдни, за да може ВМА да остане винаги така, както се очаква от нея – първа сред първите, каза още началникът на Академията.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че годишнината е празник и за столицата, защото ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите й, Академията е сред болниците, ползващи се с най-голямо доверие.

 

“Със своя труд екипите на ВМА допринесоха за развитието и утвърждаването й като институция с национално значение. Вярвам, че и занапред българските военнослужещи и всички граждани ще продължат да виждат във вас надежда и сигурност”, каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

 

“Не бива да се забравят самоотвержените ви усилия в тази битка. Дейността на Българската армия е немислима без адекватно медицинско осигуряване. Благодарим ви за грижите, ние ще направим всичко възможно, за да не съжалявате за своя избор и да бъдете бъдещето и светлината в тази благородна професия”, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

“Именно работещите във ВМА бяхте сред медиците, които бяха пример за поведение в тази трудна ситуация не само за своите колеги, а и за цялото ни общество. Със стоицизма и вярата, че медицината и човечността трябва да вървят ръка за ръка, вие доказвате, че сте достойни наследници на делото на възрожденските лекари, поставили основите на гарнизонната болница – предшественик на днешната ВМА”, каза от своя страна и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

 

Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов също благодариха на медиците, които всеки ден спасяват човешки животи.