Близо 30 млн. души във Великобритания са получили поне една доза коронавирусна ваксина към края на първото тримесечие, а над 2,7 млн. са били реимунизирани.

 

Британското правителство има за цел да се ваксинират възможно най-много хора до края на първото полугодие въпреки проблемите с недостига на ваксини.


 

Кой може да се ваксинира и в какъв ред?

 

Масовото ваксиниране във Великобритания започна на 8-ми декември 2020 г. – близо месец преди това в Европейския съюз.

 

Правителството на Обединеното кралство реши, че първо ще се ваксинира само най-рисковата част от населението, разпределена в девет приоритетни групи. По данни на BBC в тях попадат около 32 млн. души, а целта е те да получат първа доза до 15 април.

 

Ваксинирането на тези най-рискови групи се извършва в две фази.

 

Първата фаза включва хора на възраст над 70 години; настанените в старчески домове и техния персонал; социални и здравни работници; хронично болни.

 

Те са получили първа доза от коронавирусната ваксина до 15 февруари. От тези четири групи са дошли 88% от смъртните случаи в страната, свързани с Ковид-19.

 

В момента тече втора фаза от ваксинацията на по-рисковото население, която обхваща хората на възраст над 50 години. Те трябва да получат първа доза до 15 април.

 

След това ще може да се ваксинира останалата част от пълнолетното население, но по възрастов признак. Правителството се надява така да се имунизират още 21 млн. души до края на юли. Първо ще имат право да се ваксинират хората на възраст 40-49 години, след тях тези на 30-39 години и накрая тези на 20-29 години.

 

Всеки ден във Великобритания се прилагат средно около 460 000 първи дози ваксина в момента. В края на февруари в страната имаше недостиг заради повторно тестване на партида от 1,7 млн. дози и забавяне на доставките на ваксината на AstraZeneca, която се произвежда от Индийския серумен институт.

 

За да получат възможно най-много хора първа доза от ваксината, правителството реши в началото на януари да даде приоритет на първата доза и за целта се удължи периода между двете дози до 12 седмици.

 

Великобритания е сред страните с най-висок дял на ваксинираното население. Тя има близо 47 поставени дози на всеки 100 души население, което я поставя на второ място в света след Израел (114 дози на 100 души население) към днешна дата.

 

След Великобритания се нареждат САЩ (39 дози), Турция (16,6 дози), Германия (13,7 дози), Бразилия (7,5 дози), Русия (7,3 дози), Китай (5,8 дози), Индия (3,9 дози) и Индонезия (3,4 дози).

 

Къде се ваксинират британците?

 

Ваксинирането срещу Ковид-19 се извършва:

 

В кабинетите на общопрактикуващите лекари и местните аптеки;

Във ваксинационни центрове към болници;

Във ваксинационни пунктове в цялата страна.

 

Има ли достатъчно ваксини?

 

Великобритания е поръчала над 400 млн. дози от седем производителя на ваксини. До момента за употреба са одобрени тези на AstraZeneca, Pfizer-BioNTech и Moderna.

 

Откъде идват ваксините за Великобритания?

 

Ваксината на Pfizer-BioNTech бе първата, която получи зелена светлина през декември. Тя се внася от завода на фармацевтичната компания в Белгия.

 

Ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca се произвежда във Великобритания от две биотехнологични компании: Oxford BioMedica и Cobra Biologics, но има допълнителни доставки от Индийския серумен институт и завода на AstraZeneca в Нидерландия.

 

В идните седмици се очакват първите доставки от ваксината на Moderna, която се произвежда в Европа.