За поредна година Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново е водеща донорска база в България. От общо 13 донорски ситуации за 2019 г. у нас, 5 са реализирани в лечебното заведение, съобщи пред БНР д-р Сибила Маринова - началник на реанимацията в болницата и координатор по донорство в града.


„Ние успяхме, първо, защото си направихме добра организация и защото работим със сърце. Това е кауза за нас. Вложихме доста време и усилия в нашето усъвършенстване и обучение по въпросите на мозъчната смърт и донорството. Направихме си и наша кампания още през 2016 година, защото осъзнахме, че по темата няма достатъчна информация в обществото“, сподели още тя.


Ключът към успеха според д-р Маринова, е в координирането на всички звена в болницата, за да работят в синхрон за донорството. „Колегите от Спешно отделение знаят, че пациент с тежко мозъчно увреждане задължително трябва да бъде консултиран с реаниматор. Когато има комуникация, когато умеем да говорим помежду си, нещата се случват“, подчерта медикът.По думите й 12,5% от смъртността в интензивните отделения е в следствие на мозъчна смърт. Тя обаче се пропуска по различни причини. Координаторите са реаниматорите, а те много често са твърде ангажирани, уморени или работят повече от поносимото.


„Дали защото някой е изморен, не му се занимава или защото не е достатъчно компетентен, защото не е минал през съответните обучения, голяма част от координаторите пропускат отчитането на мозъчната смърт. Няма и изградена система за комуникация между малките болници и болниците – донорски бази“, обясни още д-р Маринова.


Тя е категорична, че на национално ниво няма система, която да указва, че пациенти с тежки мозъчни увреждания не бива да бъдат приемани в болници, които не са донорска база. Сега координаторите се назначават от директорите на болници, но според д-р Сибила Маринова те трябва да бъдат избирани за тази длъжност, след като са преминали нужното обучение.