Вече 21 души са с потвърдена диагноза морбили у нас, като 17 от тях са деца. Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса на дребната шарка от Италия. „При болните деца от Банско и Разлог вероятно говорим за внос от Македония, където вирусът отне живота на три деца“, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред darik.bg.


„От всички инфектирани три са деца от същата група, които са пребивавали в това знаменито детско отделение в Разлог, където е станал контактът. Така че те са малко последствие на направеното там разпространение“, заяви д-р Кунчев. За района на Банско и Разлог само се предполага, че инфекцията е пренесена от Северна Македония, защото заболяването е силно заразно – става бързо и лесно и е трудно да се установи точния източник. „Няма нужда да си с някой в една стая часове - достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване“, допълни инспекторът.


Д-р Кунчев смята, че ако случаите се ограничат до този взрив в Разлог, защото през цялата година у нас ще има внос и на други места и това, не е толкова страшно. „Ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари“, подчерта главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.За петте хоспитализирани деца в Инфекциозно отделение на столичната УМБАЛ „Св. Анна“, д-р Петър Петров, началник на отделението, заяви, че са леко до средно увредени от болестта, но опасност за живота им няма. „Децата не са имунизирани, което предполага причината инфекцията да се развие толкова бързо. Те в момента са в сравнително добро състояние, независимо че имаме заболяване, което би могло да се влоши“, посочи д-р Петров и допълни, че тяхната най-важна задача в момента е да не позволяват влошаване на тези състояния и да ограничат епидемично разпространение на заболяването.