Заплатите на специалистите по здравни грижи ще бъдат увеличени поетапно, а властта ще следи по-стриктно и болниците при харченето на пари. Това обеща лично премиера Бойко Борисов на протестиращите под прозорците му медицински сестри, след извънредна среща снощи, продължила два часа.


Правителството обеща да изпълни исканията на здравните работници, а министърът на здравеопазването Кирил Ананиев гарантира, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите. В края на срещата между премиера Борисов и медицинските сестри стана ясно още, че във всички болници започват засилени проверки на МВР, ГДБОП и Икономическа полиция, предаде Bulgaria On AIR. Медицинските специалисти изнесоха пред премиера данни за мащабни нередности: фалшиви болнични, клинични пътеки и др.


 Засега протестите и палатковия лагер на специалистите по здравни грижи са прекратени. По думите на медицинската сестра Елена Тонева стачните действия могат да бъдат подновени, ако разговорите с властта се окажат формални.„За нас снощната среща не беше формална. Ние повярвахме на господин Борисов, на мъжката му дума. Не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, даваме му нов шанс да работим заедно“, уточни Тонева пред БНР.


Анализ на договореното направи д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, според който обаче конкретни ангажименти от властта не са поети. „Разчетох още няколко искания в това, което се е говорило вчера. Лечебните заведения да станат бюджетни организации, което беше отхвърлено учтиво. Другото желание - правителството да определя заплатите на всички в здравната сфера - чрез КТД - то също беше отхвърлено. Третото искане беше да се увеличат възнагражденията им, на което получиха отговор, че вероятно с новия Национален рамков договор те ще се увеличат, а Борисов им обеща, че в следващия мандат ще ги увеличи пак. Това видях, нямаше конкретни ангажименти“, коментира той. 

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.