Предстои подписване на анекс на Националния рамков договор за увеличаване на различни пътеки за медицински дейности, включително и тази за COVID-19. „Става дума за една доста по-мащабна промяна, която на практика ще обхване всички пътеки“, заяви пред БНТ заместник-директорът на „Пирогов“ и заместник-председател на Български лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски.


Той подчерта, че ритъмът на работа на болниците беше нарушен значително в резултат на епидемията с коронавируса. „Ние досега винаги сме получавали заплащане за това, че лекуваме пациентите и нашето заплащане винаги е зависело от това колко пациенти лекуваме“, обясни проф. Габровски. Но кризата коренно е променила ситуацията.


„От една страна трябваше да имаме пълна готовност за поемане на пациенти с всякакви заболявания, от друга страна нямаше този нормален пациентопоток,в който ние можем да осигурим финансирането на лечебните заведения и заплатите на персонала, консумативи и т.н.“, каза още проф. Габровски.Той обясни, че в резултат на това е било взето решението да се покриват 85% от очакваните разходи, независимо от изработеното през месеца, което по думите му е „много важен механизъм, осигуряващ оцеляването на болниците в началото на тази криза“.


„Сега ни предстои една зима, която е изпълнена с неизвестни и трябва да се осигурят възможно най-добрите условия, за да могат болниците и здравната система да функционират нормално. Именно в основата на всичко това е този анекс“, подчерта заместник-председателят на БЛС.


По думите му този анекс ще обхване всички пътеки и изрази надежда да получат поне 10-процентно увеличение, като тези за инфекциозни болести и за COVID-19-лечение, увеличението ще бъде още по-голямо. „Вероятно ще започне разплащане на част от неразплатената медицинска дейност от 2015 и 2016 г“, заяви водещия неврохирург и припомни, че тогава е имало „дейност, която беше изработена, фактурирана един вид към НЗОК, но не беше по различни обстоятелства разплатена“.