От 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това стана ясно на брифинг пред журналисти в сградата на Министерския съвет, след среща на премиера Бойко Борисов с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и асоциациите на държавните, общинските и областните болници, предаде Investor.bg.


Правителството е отпуснало 50 млн. лева допълнително за увеличение на цените на недофинансираните клинични пътеки за детско здравеопазване, пулмология и майчински грижи. Кирил Ананиев изтъкна, че повишаването на цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване е приоритет, но ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни. „От 1 юни ще бъдат променени съответните клинични пътеки“, подчерта министър Ананиев. 


По думите му от същата дата ще започне и финансирането на лечебните заведения по Наредба номер 3. „Самото разпределение в конкретните лечебни заведения при спазване на методиката, за която вече казах, че сме готови, се извършва на базата на вътрешни правила във всяко едно лечебно заведение. Заради това не бих искал да говоря за проценти, защото ситуацията в различните лечебни заведения е различна. Но целта е наистина да се остойности по достойнство труда на хората, които работят в тези лечебни заведения“, заяви още здравният министър.Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров потвърди, че още тази година ще се повишат цените на клиничните пътеки, които са най-недофинансирани, като усилията ще бъдат съсредоточени върху майчиното и детско здравеопазване.


„По този начин ние заявяваме, че трябва да се върви по законовия път, през Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за повишаване на цените на клиничните пътеки“, добави д-р Маджаров. Освен това Лекарския съюз настоява не с допълнителни средства, а ако има икономия на пари, те да бъдат използвани, за да се плати пропорционално и надлимитна дейност за отминали години.

 

От казаното дотук е ясно, че общо три са механизмите, по които ще бъдат подпомогнати лечебните заведения и ще бъде постигната по-справедлива оценка на труда на медицинските специалисти.

 

Първият е Наредба № 3, която финансира лечебните заведения за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия ще бъдат подпомогнати лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ.

 

Вторият механизъм ще бъде чрез финансиране по линия на НЗОК, свързан с промяна на клинични пътеки, цените на някои от които не са изменяни от години. Предвиденият за това ресурс е в размер на 50 млн. лв. от НЗОК. Министър Кирил Ананиев коментира, че това е наложително, тъй като трудът на медицинския персонал, изпълняващ тези клинични пътеки, не е оценен справедливо. Затова съвместно с БЛС започва работа по преценка на клиничните пътеки, които да бъдат увеличени, като акцент ще бъде поставен върху разходите за персонал.

 

Третият механизъм ще е подготвената от Министерството на здравеопазването Методика за формиране на разходите за персонал и определяне на индивидуалните работни заплати. Министър Ананиев посочи, че документът е съгласуван с БЛС и с асоциациите на лечебните заведения и изрази надежда работата по методиката да приключи и по-рано от обещаната дата 15 май. Целта на методиката е справедливо, обективно, прозрачно и недискриминационно разпределение на разходите за персонал. Министър Ананиев заяви, че самото разпределение на средствата ще се извършва на база вътрешни правила във всяко лечебно заведение при спазване на указанията в методиката.

 

„Целта е да се остойности по достойнство трудът на хората навсякъде“, допълни здравният министър. От 1 юни ще бъдат променени съответните клинични пътеки и ще бъде получено финансирането по Наредба № 3. Министър Ананиев очаква увеличенията на заплатите на медицинските специалисти да бъдат получени с юнските и юлските възнаграждения.